Prav’ce za Nježno (2016 – 2018)

Letnik III


2018

Drage prijateljice, dragi prijatelji Nježne,

pred vami je nova knjižica pravljic in zgodb, ki smo jih napisali člani in članice Kulturnega društva Nit, gostje pravljičnega večera v Jevščku in tudi drugih, ki so nas dosegle po ustnem izročilu ali zapisu iz Benečije, Rezije, Tržaškega in Cerklanjskega. Večina je v tej knjižici prvič objavljena.
Zahvaljujemo se vsem, ki ste pripomogli k njenemu nastanku, Predvsem Uradu RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, Občini Kobarid ter Zavodu za kulturo, mladino in šport Občine Tolmin.

KD Nit

Vsebina:

Uvod
Sonja Faletič: Spominjam se
Rok Alboje: Muza
Elvira Gaberšček: Prva pravljica za Pio
Dare Trobec: Medo Brundo ali kaj je počel Mick Jagger v Portorožu
Luisa Cher: Čukulanja
Neva Hussu: Guədəc in vouk
Marjeta Manfreda: Ljubezen
Ksenija Zmagaj: Kaj je to čudež?
Marko Cigale (po ustnem izročilu): Srečanja pri kamniti mizi: 
Anejina ljubezen, Rod Belega srnjaka, Zaklad zadnje ilirske kraljice
Goran Gorjup: Škrat in skriti zaklad
Ljudska iz Benečije: Vuk, mož an muš
Catia Quaglia: Lïsica re ta murjo
Silva Mlekuž: Ona, on in belo pero
Katja Roš: Butara za Nježno
Elena Guglielmotti: Prav'ce na meji

Letnik II

2017

Pa smo jih dočakali!

Nove pravljice izpod peresa, svinčnika, tipkovnice ... naših članic in članov in gostov. Vse kaže, da se je knjižici pesmi Ladin večer, ki jo vsako leto v jeseni izdaja društvo, pridružila še knjižica pravljic in zgodb Prav'ce za Nježno, ki smo jo že drugo poletje zapovrstjo dali v svet, najprej Livčanom na vaškem prazniku Jakobovo, potem pa še vsem ostalim. Naslovnico krasi Krivapeta s podstrešja Nježne hiše, ki je nastala izpod rok Lenke Hrast, avtor fotografije pa je Rok Alboje.

Knjižica je tokrat polna pravljic, v katerih nastopa mitološka Krivopeta ali Krivapeta, ki jo je predstavila Katja Roš na začetku knjižice, v prispevku, v katerem prepleta svoje razmišljanje in nekakšen povzetek knjige Aldine de Stefano Le Krivapette delle Valli del Natisone, un'altra storia. Morda nam je ob tem zadišalo po preteklosti, seveda, čisto razumljivo, a povedati moramo, da v knjižici nastopajo sila moderne in kdaj celo urbane Krivapete. Pravljicam o njih smo pridružili še pravljice o škratih, živalih pribežnicah, deklici, ki je s soncem potovala pa pripoved o tem, kako je Krn dobil ime Monte Nero in dve beneški ljudski pravljici, po Renzu Gariupu objavljeni v knjigi ... antada ..., KD Rečan, 1992. Spomnili smo se tudi Poldija Šeklija, pesnika in našega prijatelja iz Jevščka, ki je umrl to leto. V knjižici sta objavljena dva zapisa, nastala po njegovi pripovedi, Tatova ponoči preštevata ukradena jabolka na pokopališču, en je fonološki, drugi poenostavljen, iz študije dr. Mateja Šeklija: Fonološki opis govora vasi Jevšček pri Livku nadiškega narečja slovenščine (2007). Tudi letos nismo mogli brez pesmi; pa smo objavili eno Poldijevo in eno od našega člana Bogdana.
Knjižico je uredila Marjeta Manfreda.
Izšla je s pomočjo sredstev Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, Občine Kobarid in JSKD, ponatis je omogočila Hiša Franko.

Vsebina:

Uvod, Silva Mlekuž
Krivopete so med nami, Katja Roš
Ko dobrota ne spi, Marjeta Manfreda Vakar
O deklici, ki je s soncem potovala, Ina Stergar
Krivopetini vozli, Rok Alboje
Stari pas, ljudska iz Benečije
Saj ni res, pa je ali zgodba o sivi muci, Silva Mlekuž
Deklica z daljnogledom in nožicami narobe, Marjeta Manfreda Vakar
Živali pribežnice, Karmen Vidmar
Papagaj, Bogdan Troha
Škratova zmajska pustolovščina, Goran Gorjup
Petelin an njega žaki, ljudska iz Benečije
Kakuo je naš Krn ratu Monte Nero, D. Vidič
Večer na vasi, Leopold Šekli Poldi
O Poldiju, Katja Roš
Tatova ponoči preštevata ukradena jabolka (fonološki zapis)
Tatova ponoči preštevata ukradena jabolka (poenostavljena verzija)

Letnik I

2016

 "... Vsak dan so prihajali k njej. Ko so vstopili v zakajeno kuhinjo, so najprej malo zakašljali in kihali in si brisali od dima solzne oči, ampak, ko so se stisnili na klopco ob Pepinem ognjišču, je bil nadležni dim kmalu pozabljen. Pepa, nuna Nježna, je sedla na svoj stol... V naročju je prekrižala roke, se skozi dim zastrmela v ogenj in pripovedovala. Pripovedovala je o življenju v starih časih, zgodbe o škratih in Krivopetah, bajke in legende, o naravi in njeni moči. Otroci so jo poslušali kot začarani..."

(Iz pravljice Pepa, Katja Roš)

Pravljice, zgodbe in pesmi v tej knjižici so napisali člani in članice KD Nit – Posočje, Benečija, Rezija ter gostje pravljičnega večera,  ki ga je društvo skupaj s Krajevno skupnostjo Livek in finančno pomočjo Občine Kobarid pripravilo 24. junija 2016 na skednju  Nježne hiše v Jevščku.
V knjižici, katere natis sta podprla Občina Kobarid  in JSKD Tolmin, je tudi prispevek Andrejke Ščukovt, konservatorske svetnice Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, z etnološko predstavitevijo hiše in opisom restavratorskih del. Prav'ce za Nježno poklanjamo tudi bodočim obiskovalkam in obiskovalcem hiše, saj želimo z njo podpreti vizijo lokalne skupnosti, da ta etnološki biser postane tudi kraj domačnosti, pogovorov, pripovedovanja in branja pravljic in zgodb tako za nas kot tudi za obiskovalce od drugod. Knjižico je uredila Marjeta Manfreda, naslovno fotografijo pa je prispeval Rok Alboje. Izšla je s pomočjo sredstev JSKD Tolmin, Občine Kobarid, Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, ponatis je omogočila Hiša Franko.

Vsebina:
Rok Alboje: Črna kuhne
Andrejka Ščukovt: Nježna hiša
Katja Roš: Pepa
Ljudska iz Benečije: Kakuo namazati advokate
Andreina Trusgnach: Beledanti
Margherita Trusgnach in Aldo Klodič: Duje babe
Margherita Trusgnach in Aldo Klodič: Krivapete
Katja Roš: Hrast
Beti Faletič - betuška: Smaragdna vila
Goran Gorjup: Škratova buča
Ljudska iz Benečije: Škrakjac "Šivan tanček"
Suzi Pertot: Sončnica na sliki
Mila Uršič: Rumenčica
Silva Mlekuž: Pravljica iz vrtca
Renata Lapanja: Dolgčas in njegovo življenje
Karmen Vidmar: Kaj se dogaja v vesolju
Marjeta Manfreda Vakar: In pravljice ni konec (spremna beseda)