Pravljice v Nježni hiši v Jevščku

V  Jevščku stoji hiša, Nježna ji pravijo. Po pripovedovanju domačinov je to najstarejša zgradba  v vasi. V njej je še v 70 letih prejšnjega stoletja živela Jožefa Matelič - Pepa, h kateri so se radi »zatekali« otroci in poslušali njene pravljice in pripovedovanja. Ker se je Pepa zadrževala v majhni  črni kuhinji, so otroci seveda dišali po dimu in njihovi starši so takoj ugotovili, kje so bili. Tako nam je povedal Poldi Šekli, pesnik, ki je tudi sam bil en izmed njih.

V petek, 24. junija je Kulturno društvo Nit v sodelovanju s predsednico Krajevne skupnosti Livek, Katjo Roš in finančno podporo Občine Kobarid obudilo to lepo hišno posebnost. Na skednju, na kockah sena, v družbi livške Krivopete, smo si pravljice brali člani in članice društva in obiskovalci ter obiskovalke od vsepovsod in si zaupali tudi kaj pravljičnega iz svojega življenja. V družbi pravljic, napisanih izpod našega peresa so se znašle tudi pravljice iz Benečije, Banjške planote in celo Armenije. Sklenili smo, da bomo Nježni hiši poklonili knjižico pravljic z etnološko predstavitvijo prostora in njene stanovalke Pepe, namenjeno obiskovalcem in pravljičnim prebivalcem hiše in okolice. Društvo je namreč dejavno podprlo zamisel KS Livek, da bi Nježna hiša postala tudi kraj domačnosti, pogovorov, pripovedovanja in branja pravljic, zgodb za vse nas, za obiskovalce in turiste od drugod. Knjižica pravljic ji tako še kako pristaja.

Življenje je bilo za prebivalce hiše do sredine 20. stoletja zelo težko, saj ni bilo sredstev za obnovo in izboljšave. Res pa je hiša ravno zato postala »dragocen dokument preteklosti« kot je v predstavitveno zloženko napisala Andrejka Ščukovt, konservatorska svetovalka pri tem projektu, zaposlena na ZVKDS v Novi Gorici, ki nam je podrobno opisala etnološke značilnosti hiše, potek obnove in pridobitve statusa kulturne dediščine lokalnega pomena. Hiša je bila obnovljena lansko leto v sklopu projekta ZBORZBIRK, ki je namenjen strokovni obdelavi, ovrednotenju in promociji kulturne dediščine v Kanalski dolini, Reziji, Nadiških dolinah, Terskih dolinah, v Gornjesavski dolini, na Kobariškem, Kambreškem, Ligu in v Brdih.

Španski pesnik Federico Garcia Lorca je v pesmi Krik proti Rimu zapisal: Učitelji vdano razkazujejo velike odišavljene kupole; a v kipih ni ljubezni, ni ljubezni v očeh iz trdega kristala. Ljubezen je v telesih, ki jih muči žeja, v majhni pastirski koči, ki se bojuje s poplavo …

Marjeta Manfreda