Beneški večer v Tolminu

“Tam za goro je ‘na majhana deželica, ki bi muorli vsi Slovenci lepuo poznat. Se kliče Benečija.

S temi besedami je Margherita Trusgnach prvi petek po julijski polni luni (22. julija) v poletno turistično živahnem Tolminu, na terasi bara Paradiso, uvedla  Beneški glasbeno literarni večer z Barskim oktetom in tremi pesnicami iz zamejstva. “Glih tle zad sta Idarska in Rečanska Dolina iz katere smo doma Claudia, jaz in Andreina; malo buj napri je Terska dolina, iz katere je doma Barski oktet. Govorimo različne slovenska narečja, vsi se pa čutimo Slovenci in bi radi taki ostali, četudi šele danes pri nas močno pihajo nacionalistične sile in naumnosti ljudi nas gledajo uničat.” je predstavila nastopajoče in opozorila na žal slovenstvu tudi danes ne tako naklonjeno italijansko politiko v zamejstvu, še posebej v Reziji, ki jo je tudi omenila ter nas povabila, da obiščemo kraje, kjer so doma.

Oj judje dolin ...

so najprej zapeli pevci iz Terskih dolin, ki od leta 2008 delujejo kot Barski oktet. Pojejo predvsem v slovenščini in slovenskih narečjih videmske pokrajine, v svoj repertoar pa vključujejo tudi pesmi v drugih jezikih.

Barski oktet na Beneškem večeru v Tolminu, 2016

Kot je povedala Margherita, jih povezuje želja, da oživijo korenine in kulturo te zemlje, hkrati pa gradijo in negujejo svet brez pregrad in kulturnih meja. Oktet je nekoč vodil David Klodič, danes pa poje pod taktirko Davida Tomazetiča.

Ko je glasba utihnila, se je oglasila poezija, ki so jo z besiedami tele zemlje, v kateri so njihove sanje, upanje an obupanje, prebirale Claudia Salamant, Andreina Trusgnach in Margherita Trusgnach, vse tri tudi v Posočju že znane pesnice. Večer je bil

Andreina - Večer pred Dnevi poezije in vina 2016, pri Lukatelu v Volčah

lepo obiskan, obiskovalci so nastopajoče toplo sprejeli in če so bili med njimi tudi gostje iz tujine, turisti, so lahko izvedeti, da tam, na drugi strani hriba, v Italiji, tudi živijo Slovenci. “Beneški večer” bo na povabilo Zdravka Duše gostoval tudi v Volčah, na Večerih pred Dnevi poezije in vina, 23. avgusta na Lukatelovi guni. Kdor ga je zamudil, ga lahko na ta dan “dohiti”. Dobrodošli!

img_2564-1