Večer pravljic v Banih

Po skoraj desetih letih pravljičnih večerov društva Nit v Posočju, smo se z veseljem odzvali povabilu naših članic s Tržaškega krasa, Neve Hussu in Alenke Petaros iz Banov, da pravljični dogodek pripravimo v njihovi vasici. Večer je bil posvečen njunemu rojaku Viliju Hussuju, ki si je rad zapisoval spomine ljudi in jih pripovedoval.

Tako je nedolgo nazaj, ko je bil že bolehen, pobaral Nevo:

»Dej, dej, ustause, se vre skuhəla kusilo zə Valterja (moža, op.)! Ben, reu zətu kam se te medi, usjətse, dej …«

Neva se je vabilu odzvala in Vili ji je povedal dve zgodbi, dogodivščini iz rojstne vasi njegove mame. Skrbna Neva si je vse zapisala, da bi ne šlo v pozabo. Z Alenko Petaros sta zapiske oblikovali v zgodbi Na domačiji lepo presenečenje in Rojstvo v kraški vasici, ki sta lansko leto izšli v publikaciji društva Nit, Prav'ce pod Kozlovim robom. Pri Viliju je bolezen žal napredovala in tako objave, ki bi je bil zelo vesel, ni doživel.

Alenkini spomini na Vilija so prisrčni. Spoznala ga je pred dvajsetimi leti. Družila ju je ljubezen do narave.

»Pogovarjala sva se o kokoših, zajcih, vrtu in rožah. Rad mi je razkazoval različne stare predmete, ki jih je hranil in tudi sam izdelal. Bil je tudi čebelar in včasih mi je z veseljem in ponosom podaril dobri med.«

Vili Hussu je bil veliko let predsednik Jusa – Bani. O kraških jusih (skupna lastnina gozdov, pašnikov …) je pisal tudi Karlo Grgič, dolgoletni glasnik jusov in srenj na Tržaškem in vztrajen borec za njihove pravice, dolga leta tudi predsednik Državne konzulte skupne lastnine:

»Skupna lastnina, ki jo upravljajo vaške skupnosti, se je ohranila vse do danes na osnovi starodavnih, večstoletnih običajev, po zaslugi nas Kraševcev, ki poznamo našo zemljo do zadnjega kotička in jo spoštujemo in jo imamo neizmerno radi.«

Jus – Bani je bil prvič vpisan v zemljiško knjigo 1837. Vili Hussu je v času svojega življenja zanj napravil veliko dobrega.

Neva Hussu in Alenka Petaros sta poskrbeli za organizacijo in povezovanje. Na pravljičnem večeru, ki smo ga zaradi vremena prestavili v hišo SKD Grad Bani, so bile (poleg že omenjenih dveh, ki sta nastali po Vilijevem ustnem izročilu) predstavljene še pravljice in zgodbe Gorana Gorjupa in Roka Alboja, medtem ko je Karmen Vidmar iz svoje pravljice zapela otroško pesem.

Hvala dragim prijateljem iz Krasa, članom Slovenskega kulturnega društva Grad Bani za prijetno druženje in gostoljubje.

KD Nit