Pravljično pri Nježni

Nježna hiša, ta etnološki biser, nedolgo nazaj skrbno in celovito obnovljena, nudi vsako poletje na svojem podstrešju prostor domačnosti, kotiček, kjer si članice in člani Kd Nit, gostje in obiskovalci kaj prijetnega in zanimivega povemo in si beremo pravljice. Letos ob žarenju svetlobe med butarmi in lučkami med tramovi.
Katja Roš iz KS Livek s toplim navdušenjem in odprtostjo skrbi za nekdanji dom Jožefe Matelič v Jevščku in vzdržuje čarobnost prostora tudi s spominjanjem na tisto, ki se je ne imenuje in kateri je posvečena marsikatera naša moderna pravljica v knjižici Prav'ce za Nježno. Tudi obiskovalcem livškega praznika Jakobovo jo bomo letos že tretje leto po vrsti ponudili v branje.
V njej si bodo v dogodivščinah sledili škratje, svečeniki, ilirska kraljica, deklica Pia in dobre vile pa volk, mravljinčki in druge živali pa deklica z nožicami narobe in še marsikdo in marsikaj, denimo, spomini Sonje Faletič na sosedo Nježno (v črni kuhni nam jih je prebral Rok) in zgodba Katje Roš, kot preplet domišljije in resničnosti, o njej. Radi bi izpostavili tudi tri pravljice, ki bodo po ustnem izročilu v naši knjižici prvič natisnjene. Poslala sta nam jih Marko in Irena Cigale s Cerkljanskega. V knjižici bo še prispevek gostje Elene Guglielmotti iz Čedada, o pravljičnih bitjih beneškega in furlanskega kulturnega sveta.
O tem nam je nekaj povedala že v soboto, 9. junija zvečer v Jevščku, in nam predstavila avtorsko in unikatno slikanico o Krivapetah v treh jezikih: slovenščini, furlanščini in italijanščini.
Zahvaljujemo se vsem za obisk, Uradu RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Občini Kobarid za denarni prispevek pri tem čudovitem projektu, Hiši Franko pa za radodarnost pri dosedanjem in morda bodočem ponatisu.

KD Nit

 

     

http://novimatajur.it/cultura/beneska-in-furlanska-kulturna-dediscina-v-magistrski-nalogi-umetnice-elene-guglielmotti.html

Ko smo čarali na Nježinem podstrešju, kot pravi Katja, se je zgodilo: pri Založbi ZRC je izšla je dragocena knjiga o Krivopetah, izpod peresa bovčanke Barbare Ivančič Kutin. Upajmo, da bo drugo leto lahko naša gostja.

https://isn2.zrc-sazu.si/sl/publikacije/krivopete#v

Ni še komentarjev

Komentar