PODALI SMO SI ROKE  – Delovanje KD Nit v 2021

Podati si roke v času, ko se družba zaradi pandemije krha, ni kar tako. A roke si lahko podajamo tudi drugače, v mislih, srcu in ko smo skupaj, s prijaznim pogledom in besedami.
KD Nit je v letošnjem letu delovalo nemoteno. Pravljični popoldan smo 20. junija s prebivalci Loma (Tolminskega in Kanalskega) preživeli v prijetni družbi in pestrem programu, ki ga je zasnovala in vodila članica, Irena Cigale, in pri katerem je sodelovalo Športno kulturno turistično društvo Lom in družinski glasbeni trio Palbin. Z veseljem smo med obiskovalce razdelili tudi letošnjo zbirko pravljic in zgodb, Prav'ce iz Loma. S pravljicami smo obdarili tudi otroke, s katerimi smo se priložnostno srečali v tolminskem parku.
Na Grajskem vrtu v Tolminu, 18. septembra, in v dvorani Prosvetnega društva na Opčinah, 7. novembra, smo si podali roke pesniki, slikarji, glasbeniki, Tržačani, Benečani, Posočani, Furlani, mladi, stari… Pesmi smo brali: Marina Cernetig, Bogdan Troha, Margherita Trusgnach, Borja Bolčina, Claudia Salamant, Rok Alboje, Barbara Floreancig, Dare Trobec, Alenka Petaros in Neva Hussu, naše pesmi pa so v podobo prenesli: Dea Volarič, Bojana Kavčič - Fortunat, Stanka Golob, Vesna Leban, Anka Barbič, Damjana Bensa in Dare Trobec. Furlanski kantavtor Franco Giordani, ki je bil z nami v Tolminu, je med drugim zapel tudi pesem Margherite Trusgnach, Ka ostane. Harmonikar Alan Novinec nas je mehčal z ljudskimi in narodnimi melodijami na Opčinah, kjer smo si lahko ogledali tudi presunljivo foto projekcijo Sonje Osbich o reki Soči in padlih vojakih na Soški fronti. Dogodek na Opčinah smo izvedli v sodelovanju s SKD Tabor-Opčine in SKD Grad-Bani. Kulturna tradicija v Opčinah se je okrepila po letu 1868, po ustanovitvi čitalnice. Danes ima Prosvetni dom tudi svojo knjižnico, z bogatim gradivom in dragocenimi predmeti, hrani denimo tudi pisalno mizo Pinka Tomažiča. Program sta povezovala Karmen Vidmar in Goran Gorjup.
Brez Lade in njenega večera, 29. oktobra, seveda ni šlo. Z gostom Mihom Obitom, s katerim se je voditeljica večera, Silva Mlekuž tudi pogovarjala, in učenkami in učenci OŠ Simon Gregorčič iz Kobarida, pod mentorstvom Nine Melinc, smo brali svoje nove pesmi, ki smo jih izdali v že enajsti knjižni zbirki. Naš glasbeni gost je bil duet Zajtrk, ki ga sestavljata Sven Horvat in pevka Laura Krajnc, ki je tudi avtorica njunih (večinoma hudomušnih) pesmi.
Kar nekaj naših članov, članic je bilo 3. in 4. julija prisotnih na Šinkovčevih dnevih poezije na Vojskem, tako na literarni delavnici kot zaključni prireditvi. Borja Bolčina, Claudia Salamant, Marina Cernetig in Karmen Vidmar so za svojo poezijo prejeli tudi nagrado.
Poleg zbornikov Ladin večer in Prav'ce iz Loma je društvo izdalo tudi knjigo članice Neve Hussu, Kəku so ževele  muaje nənəte Roža jən Janez, v kateri opisuje usodo svojih prednikov v času fašizma in vojne. Krasijo jo fotografije iz družinskega albuma. Predstavitev knjige bo poleti drugo leto v Banih.
Tako drug drugemu odpiramo vrata v naše kraje, si širimo področje doma, duhovni horizont, si dajemo pogum in spodbudo za javno izražanje sebe skozi umetnost in ohranjamo medsebojno prijateljstvo, človeške vezi, ki jih v teh težkih časih pogosto močno pogrešamo.

KD Nit

Podajmo si roke, Tolmin:

https://www.youtube.com/watch?v=JK88mcp0PIE

Podajmo si roke, Opčine:

https://www.facebook.com/tddrai/videos/1477172929330400/

»Naseljujemo skupen prostor. Ne združujemo se, dve polovici, v celoto. Meja med ljudmi ne more biti neka črta, ki jo je nekdo narisal preko nekega ozemlja. Ločenosti ni. Ljudje nismo zemljevid.« Silva Mlekuž

»Spomini na tista leta in na ljudi, s katerimi sem delila vsakdan, so mi luč v življenju. Njihova modrost, skromnost, potrpljenje in ljubezen do domače zemlje pa navdih za to, kar pišem. Pesmi so zahvala njim.« Alenka Petaros

                

»Dovolimo si biti svobodni. Dovolimo v vsakemu dnevu biti praznik. Bodimo drzni. Bodimo srečni. Sreča je ženskega spola.« Karmen Vidmar

            

"Nekatere knjige so kot drevesa, saj imajo korenine in veje." Goran Gorjup