Ladin večer 2018

Ladin večer je ime glasbeno literarnega večera Kulturnega društva Nit – Posočje, Benečija, Rezija, posvečenega ljubezenski poeziji, ki smo ga 26. oktobra letos pripravili že osmič zapored.

Tokrat smo gostili pesnika, pisatelja, režiserja in zdravnika, Dimitra Anakieva, v svetu poznanega po odličnih haikujih, in Mohamada Abdula Monaema, prav tako mednarodno priznanega pesnika in pisatelja. Pogovor z njima je vodil Goran Gorjup, povezovalec večera.

Pesmi smo brali tudi članice in člani KD Nit ter učenke OŠ Simona Gregorčiča iz Kobarida. Glasbeno sta bila z nami pianist David Klodič in Darjo Velušček, ki je uglasbil in zapel pesmi našega preminulega člana Zlatka Smrekarja: Kot vrtnica si, To kar je v nas, Življenje.

Na letošnjem večeru ljubezenske poezije se nam je morda zgodila še posebna ljubezen. Ta naj bi bila posredi, ko se zgodi kakšno pomenljivo naključje. Nam se je zgodilo tole: Naslov Monaemove pesniške zbirke je: 21 žensk iz Ljubljane, podnaslova Anakievih dveh zbirk, Najdaljša zima in Ksenofobični komarji, pa: 21 haikujev o izbrisanih in 21 haikujev iz azilnega doma. To število, po kaldejski numerologiji, simbolizira vesolje in se imenuje tudi Krona Magija. Pomeni zmago po dolgem boju, kajti Krona zahteva posvetitev in preizkuse odločnosti. Verjeli v numerologijo ali ne, za oba naša gosta velja, da sta se morala (in se še) v življenju resnično veliko boriti in da (kar je razveseljujoče) v tem tudi zmagujeta.

Dogodek so finančno omogočili: Zavod za kulturo, mladino in šport Tolmin, Občina Kobarid in Urad RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Več o zbirki pesmi z Ladinega večera: https://www.kd-nit.si/publikacije/ladin-vecer/

    

              

KD Nit