KD Nit v letu 2022

V prostorih Kulturnega društva Ivan Trinko smo 9. februarja z mentorico in pesnico Miljano Cunta izvedli literarno delavnico, na kateri smo iskali svoj avtentični izraz.

V sodelovanju s Knjižnico Cirila Kosmača Tolmin in Založbo Beletrina smo 17. maja gostili Beletrininega trubadurja, tudi člana društva Nit, Tomaža Kosmača. Pogovor z njim je vodila Silva Mlekuž
Na povabilo društva Kaleidoscienza smo 21. maja v okviru festivala Naturra in atto/Narava v dejanju nastopili v Vidmu.  V nekdanji kasarni – Caserna Ossopo – smo s poezijo Andreine Trusgnach, Roka Alboja, Claudie Salamant in Barbare Floriancig, s slikanjem članov Društva likovnih ustvarjalcev iz Tolmina: Jane Dolenc in Roka Alboja, in z literarno gostjo Tanjo Badalič sooblikovali kulturni program.

Za Večer beneške besede 22. maja v Velikih Žabljah ima zasluge član društva, Bogdan Troha, ki je z domačini, sokrajani in tamkajšnjo krajevno skupnostjo poskrbel za pester in zanimiv literarni popoldan in pogovor s pesnicami iz Benečije: Margherito in Andreino Trusgnach, Marino Cernetig, Claudio Salamant in Luiso Battistig. Prireditev je bila zelo lepo obiskana.

Od 26. maja do 31. maja sva se, Tomaž Kosmač in Marjeta Manfreda, na povabilo slovenskih kulturnih društev v Vojvodini, udeležila srečanj z njihovimi člani v Rumi, Vršcu, Subotici in Novem Sadu. Predstavila sva svoje literarno ustvarjane pa tudi delovanje Kulturnega društva Nit, ki je Društvu Slovencev Ruma, Društvu Slovencev Kula in Društvu Slovencev »Kredarica« Novi Sad ob tej priložnosti podarilo tudi nekaj svojih knjig.

Prvič smo si v letošnjem letu Podali roke 18. junija na vrtu Društva slovenskih pisateljev v Ljubljani. Nastopili smo v okviru prireditve Slovenski dnevi knjige in brali pesmi (Borja Bolčina, Karmen Vidmar, Andreina Trusgnach in Claudia Salamant), članica Društva likovnih ustvarjalcev Tolmin, Stanka Golob, je slikala, kantavtorica Katja Stare pa je prispevala uglasbeno poezijo Ksenije Jus.

V soboto, 25. junija, je na dvorišču hiše družine Hussu v Banih potekala predstavitev dvojezične knjige Kako so živeli moji nonoti Roža in Janez, članice Neve Hussu. Društvo Nit je lani založilo knjigo, prispevalo večino sredstev za tisk, za program in pogostitev na letošnji predstavitvi pa so poskrbeli domačini, med njimi otroci tamkajšnje glasbene šole.

Prav'ce Pod Kozlovim robom so se odvile 6. julija v tolminski knjižnici. Otroke in njihove starše so odpeljali v domišljijski svet Goran Gorjup, Alenka Petaros in Neva Hussu. Mladim obiskovalcem smo ponudili še risalne liste in barvice in jih na koncu obdarili z novo knjižico pravljic in zgodb.

Med 30. avgustom in 2. septembrom je bilo društvo s svojimi publikacijami in deli članov in  članic prisotno na knjižnem sejmu Mesto knjige v Novi Gorici.

V sodelovanju z Inštitutom za slovensko kulturo smo si 9. septembra Podali roke v Muzeju Mi smo tu v Špetru. Pesmi so brali: Erika Fornazarič, Neva Hussu, Rok Alboje, Alenka Petaros in Barbara Floreancig, slikali sta: Jana Dolenc in Bojana Kavčič Fortunat, na harmoniko je igral Mitja Tull. Društvo likovnih ustvarjalcev Tolmin je v tamkajšnji galeriji otvorilo likovno razstavo Diptih.

Tretjič smo si Podali roke 23. septembra v galeriji SDK v Tolminu. Društvo likovnih ustvarjalcev Tolmin je razstavilo »naslikane pesmi«, slike, navdahnjene s poezijo, ki smo jo pesnice in pesniki društva Nit brali na srečanjih Podajmo si roke v zadnjih treh letih. Borja Bolčina je ob glasbeni spremljavi predstavil svojo novo pesniško zbirko Valter. Večer sta poetično zaključila Rok Alboje in Margherita Trusgnach. Društvo Nit se zahvaljuje Zvezi MinK za prostor. Razstava je bila na ogled do srede januarja.

Ladin večer ljubezenske poezije je z leti postal osrednji dogodek društva, kar se čuti v posebnem vzdušju, ki nas vsako jesen, ko se spet srečamo, preveva. Gre za praznovanje našega delovanja, druženja, izražanja skozi poezijo in glasbo. Naši letošnji gostje so 28. oktobra v Domu Andreja Manfrede v Kobaridu bili: pesnica Maruša Mugerli Lavrenčič, mladi in obetavni pesnik Mladen Agbabe, prav tako mlada in nadarjena pevka Iva Mozetič ter učenci kobariškega oddelka Glasbene šole Tolmin. Tradicionalno so bili z nami tudi učenci in učenke Osnovne šole Simona Gregorčiča Kobarid in gledališkega krožka Slavček, ki so brali izbrane pesmi iz nove, dvanajste, knjižice Ladin večer.

Poleg knjižice pravljic Prav'ce pod Kozlovim robom in pesmi Ladin večer 12 je društvo v letošnjem letu izdalo še zbirko pesmi Zadnje kapljice Vojka Rutarja, našega pokojnega člana.

Nekaj naših članov, članic se je 2. in 3. julija udeležbo prireditve Šinkovčevi dnevi poezije na Vojskem in seveda tudi več drugih literarnih srečanj. Tomaž Kosmač je bil 3. septembra gost glasbeno literarnega kulturnega večera V nebu luna plava v Liesi, ki ga tradicionalno, drugo leto bo trideset let, organizira KD Rečan, pred nekaj leti preimenovano v KD Rečan Aldo Klodič.

KD Nit