Gostovanje v Varaždinu

Bil je torek, 4. 7. 2023, ko smo se iz Nove Gorice popeljali proti Varaždinu, člani društva NIT iz Tolmina: Rok Alboje , Goran Gorup, Tomaž Kosmač, Ivanka Kostantino, predsednica Marjeta Manfreda , Karmen Vidmar Carmen Vid ( ni mogla z nami, uredila pa nam je nastop in pripravila scenarij)in Bogdan Troha (ki je bil tudi naš šofer). Pridružila se nam je tudi slikarka Stanka Golob Slike Iz Peska Stanka , ki slika s peskom in je članica likovnega društva Tolmin.

V baru Stara Vaga so nas pričakali člani društva Ritam Misli in pevski zbor VOGD. Za srečanje in nastop, sta poskrbela Ljubica Ribić in Milan Novak . Obema najlepša hvala. Ljubici od mene še za branje prevodov mojih pesmi, ki je bilo boljše od mojega branja originalov.

Srečanje je bilo prijetno in sproščeno. Slišala sta se oba jezika in domače narečje. Prav tako je imel pevski zbor mednarodni izbor.

 

 

Veliko zanimanja je požela slikarka, ki je v živo pokazala delo v svoji tehniki. S seboj je prinesla tudi nekaj izgotovljenih slik, ki so res nekaj posebnega.

Naslednjega dne smo si ogledali stadion, staro mesto, stalno razstavo slik hrvaških umetnikov, pokukali še na dvorišče trdnjave Stari grad. Za ogled muzeja, ki je v notranjosti, ni bilo časa Občudovala sem cvetje in ga fotografirala. Ob tem se mi je utrnil haiku:

stari grad - otok

barvito valovanje

oceana rož

 

Fotografirala sem tudi nekaj zgodovinskih predmetov in kipov.

Okrog dvanajstih smo krenili proti domu. Ustavili smo se na Trojanah in si privoščili ričet in krofe.

V Novi Gorici smo na kratko pozdravili Karmen in ji poročali, kako je dogodek potekal.

Potem po odhiteli vsak v svojo smer.

 

Ivanka Kostantino

Hvala Milanu Novaku in Ljubici Ribić za skrbno in odlično organizacijo glasbeno likovno literarnega dogodka, na katerem smo si v Stari Vagi podali roke Združenje Ritam Misli, mešani pevski zbor iz Varaždina VOGD, pesnice in pesniki iz Varaždina, Čakovca in Sračinca, Stanka Golob iz Društva likovnih ustvarjalcev Tolmin in KD Nit. Bilo je sproščeno in polno. Se vidi, da imata Ljubica in Milan smisel in tovrstne izkušnje.

Naslednji dan smo si privoščili še krajši ogled stadiona, starega mesta, stalne likovne zbirke v galeriji muzeja in za pokušino trdnjavo Stari Grad (naslednjič vstopimo). Vodja muzeja nas je povabil, naj se mu oglasimo, da nam bo priskrbel vodiča.

 

 

Na Trojanah krofi in ričet, takšne in drugačne kavice, v Logatcu, s strani Stanke, Bogdanu poklonjena slika, v Novi Gorici obisk Karmen v trgovini.

Hvala vsem nastopajočim: Stanki Golob, Roku Alboju, Ivanki Kostantino, Tomažu Kosmaču in poleg zgoraj omenjenim še Goranu Gorjupu in Karmen Vidmar za povezovalni tekst in našemu požrtvovalnemu šoferju Bogdanu Trohi, ki seveda ni bil samo to.

Zaslužen je tudi za srečanje z moškim, ki je z mopedom (Suzuki) dosegel Severni pol, mislim, da celinski ... Ja, pa pesmi je seveda tudi bral.

Fantazija je takole vandrati naokoli, v in k dobri družbi.

 

Marjeta Manfreda Vakar