Glasba, poezija in vino

Najprej sta bila dva in nato nas je bilo enajst. Tako se je razvilo sodelovanje z glasbeno skupino in KUD Pomladni dan iz Dolenje Trebuše. Srečala sta se Silva Mlekuž in Milan Jež, glasbenik in pesnik iz Nove Gorice, se povezala in združila moči. Na njihovem prvem koncertu v domačem kraju, 15. decembra 2018, je bila Silva povezovalka programa. In potem se je nadaljevalo.

Pomladni dan so: Sonja Ozebek, Mirjam Klinkon, Tatjana Golja, Vinko Tavčar, Teodor Čujec, Rado Kovačič, Bogdan Kosmač in Milan Jež. Koreninijo v Dolenji Trebuši, Modreju, Volčah, Tolminu, Novi Gorici in na Slapu ob Idrijci. Druži jih ljubezen do glasbe in slovenske besede. Pojejo o svojem kraju in ljudeh, izvajajo domače, ljudske, avtorske, tudi zahtevnejše in malokrat slišane skladbe pa popevke iz druge polovice prejšnjega stoletja. Pri tem želijo ljudem približati slovensko poezijo in prozo. Na svoje nastope zato vabijo pesnike in pisatelje in predstavljajo njihova dela.
Napoved: http://primorskival.si/novica.php?oid=12436

 

V decembru so se odločili, da v mesecu, ko imamo ljudje več časa zase in za druge in ko se  obdarovanje že nekako spodobi, pripravijo dva koncerta in nanj povabijo pesnico Ano Manfreda iz Nove Gorice, članico društva Nit, in pisatelja Tomaža Kosmača Kosma iz Godoviča. Ana je avtorica pesniške zbirke Brez tebe, ki jo je posvetila svojemu pokojnemu možu. Izšla je pri založbi ICO, v Mengšu, leta 2014. Tomaž Kosmač je javnosti dobro poznan pisatelj in avtor več knjig, med njimi Driska (1998), Hvalabogu (2006), Punk is dead (2008) - dvakrat nominirana za Dnevnikovo Fabulo in prevedena v makedonščino, Varnost (2012), Sabina (2014), Preko vode do svobode (2017). Njegove zgodbe so objavljene tudi v različnih literarnih revijah. Več: http://www.primorci.si/osebe/kosma%C4%8D-toma%C5%BE/1214/

      

Povezovanje programa so tudi tokrat zaupali Silvi Mlekuž,
branje Anine poezije in odlomka iz Kosmačeve zgodbe Makedonija pa Karmen Vidmar, tudi članici našega društva.

Koncert v kobariškem Kulturnem domu, 7. decembra,  je bil dobrodelen. Skupaj s Pomladnim dnem so ga organizirali Občina Kobarid in Lions klub Kobarid. Obiskovalci so bili radodarni, saj so zbrali čez petsto evrov pomoči. Sredstva so izročili Varstveno delovnemu centru Tolmin za dokončanje tako imenovane senzorične sobe, ki bo lahko tudi varovancem, starejšim od osemnajst let, iz Bovca, Kobarida, Tolmina, Kanala ob Soči in Nove Gorice, bistveno izboljšala kakovost življenja.

   

Čez teden dni smo se 14. decembra zopet zbrali, tokrat na Šentviški planoti, na Ponikvah. Organizacijo je prevzela tamkajšnja krajevna skupnost. Dvorana je bila polna in vzdušje prisrčno in domače. Druženje se je nadaljevalo še dolgo po zaključku koncerta. Večkrat bi lahko prišli, so nam dejali. Bomo, z veseljem. Pa tudi v Benečijo bomo skupaj šli.

   

    

                                       

KD Nit

Pomladni dan - Idrijca, reka moje mladosti: https://www.youtube.com/watch?v=_i7XgnefxoQ

Pomladni dan - Melhiorca: https://www.youtube.com/watch?v=jdHv1Gh0fZc

Pomladni dan: Zelena solza: https://www.youtube.com/watch?v=K4LakGxYrJY