De b’ mogle besiede

"... Vičer, pune muzike an besied je parnesla puno življenja v gornjo Idrsko dolino, kjer je preveč tišine an robide an se ljudje vse premalo družejo. 
Dosti ljudi je paršlo tudi s slovenske strani Idrije, kjer bi tudi želiel, de bi bli vič kupe an de bi bluo liepih besied an takih vičer veliko." Suzi Pertot

Ideja za srečanje, tel praznik poezije an slovenske besiede, kot je zapisala Jole Namor, v Idarski dolini, je vzniknila spontano, iz srca in potrebe.

Claudia Salamant, je pred štirimi leti izdala svoj pesniški prvenec De b' mogle besiede, ki je bil ta večer, 22. septembra 2019 v Bordonih zelo lepo sprejet. Claudia je domačinka, saj je otroštvo preživela v sosednji vasi Salamant.

"Smo veseli", pravi Jole Namor, predsednica KD Ivan Trinko, ki je bil med organizatorji, "zak Claudia je hči tele zemlje an iz tele zemlje so se nje pesmi rodile."

Poleg nje smo brali še: Andreina in Margherita Trusgnach, Silva Mlekuž, Bogdan Troha, Rok Alboje, Alenka Petaros, Neva Hussu in Marjeta Manfreda. Pesmi Ivanke Kostantino je prebrala Silva Mlekuž. Na harfo je igrala Beatrice Bertossi, na kitaro Amelia Boscutti in na harmoniko Jacopo Paravan.

Dogodek smo organizirali Društvo Val Judrio-Idrska dolina, KD Ivan Trinko in KD Nit.