Ksenija Zmagaj: Vesoljščice (2011)

23. decembra 2011 smo v Domu Andreja Manfrede v Kobaridu praznovali rojstvo Vesoljščic, pesniške zbirke Ksenije Zmagaj. Občutenje svetosti bližnjega božiča je prevevalo dvorano, prepolno ljudi iz Posočja in Benečije. Vesoljščice so Ksenijina četrta pesniška zbirka (osem jih čaka še na objavo). Pesmi so razdeljene v sklope - pesnitve: Krog, Zatepesemsemljubezen, Obrežje za obredje in Vesoljščice. Eno izmed petih pesnitev v zbirki je Ksenija kot posoška Korošica posvetila Soči, Primorski in njunim ljudem. Knjigo je oblikovala Ina Stergar in zanjo prispevala tudi svoje ilustracije iz likovnega cikla Astrali, ki so napravljeni v izvirni tehniki - monotipiji.

Jožek Štucin je v spremni besedi zapisal:

"Brez zadrege lahko zapišemo, da gre pri Vesoljščicah za najčistejšo obliko ljubezenske
lirike, ki v svoje netivo vpleta tudi ogenj zvezd, neba, sonca in bolečine. Zbirka v sebi skriva tisto čarobno moč jezika, ki to sploh ni več - jezik postane zgolj medij za prehod iz resničnosti v Resničnost, iz ljubezni v Ljubezen, iz bivanja v Bit."

Ksenija Zmagaj, Vesoljščice, 2011

... XVI
Preko zvezd, osončij in vsemirja
kakor reka teče Rimska cesta,
v odtisih neminljivosti duha
so v semenih vse skrivnosti večnega.

Ina Stergar:

VIDIM DA SIJE
NE VEM IMENA
V TOPLINI OBJEMA
JE SKRITA SKRIVNOST

Odsev visoke zavesti narave, ki je izražena v slikah, je del moje radosti. Cikel - GAJI - odsevi narave Cikel -ASTRALI - odsevi zavesti

" Osnovna motivika astralnih podob Ine Stergar je v bistvu zenica-oko, ki kot vizualni embrijo odpira pot svetlobi v umetniško, onostransko, duhovno eksistenco človeka. Svet je v bistvu ena sama svetloba, ki se združuje v središču očesa, ina-1467572086216pogled pa mora imeti tudi duhovno razsežnost celostnega zrenja, saj le tako zaznamo vse razsežnosti narave in življenja. "

Jože Stucin, ob otvoritvi razstave Ine Stergar z naslovom ASTRALNE PODOBE v kulturnem domu BOVEC 1995

O knjigi:

NASLOV KNJIGE: Vesoljščice.
AVTOR: Ksenija Zmagaj.
OBLIKOVANJE IN ILUSTRACIJE: Ina Stergar
AVTOR FOTOGRAFIJE: Brane Hvala
IZDALO: Kulturno društvo PoBeRe.
KRAJ IN LETO IZIDA: Kobarid, 2011.
ŠTEVILO STRANI: 137.
FORMAT: 12,9 x 28 cm.
VEZAVA: mehka.

KD Nit